Smörgåstårta med lax och räkor

Kräftstjärtar, ägg, dill, pepparrot, gröna ärter, varmrökt lax, kallrökt lax, och räkor. Var hittar du så många godsaker på en och samma gång? Jo ? på vårens godaste smörgåstårta!

Du behöver

  • bordsmargarin
  • 6 skiva landgångsbröd
  • 12 skiva bröd grovt

Fyllning 1:

1 st burk kräftstjärtar 360 g, i lag
2 st hårdkokta ägg
300 g färskost
1 dl hackad dill
salt och peppar

Fyllning 2:

150 g gröna ärtor frysta och tinade
2 msk riven pepparrot
0.5 dl majonnäs
1 dl gräddfil
salt och peppar
350 g lax varmrökt

Garnera med:

2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
0.5 st gurka
salladsblad
12 skiva kallrökt lax
500 g räkor ca 200 g skalade
4 st hårdkokta ägg
0.5 st citron
dill

Gör så här

1
Fyllning 1: Låt kräftstjärtarna rinna av väl och hacka dem. Skala och hacka äggen. Blanda ägg, kräftstjärtar, färskost och dill. Bred bordsmargarin på alla brödskivorna. Lägg tre landgångsbröd bredvid varandra på ett fat. Riv bitar av bakplåtspapper och stick in under bottnen så att kanten på fatet hålls ren. Bred fyllningen över brödskivorna.

2
Lägg på de grova brödskivorna. Skär till dem så att de passar.

3
Fyllning 2: Mixa ärterna till en puré. Blanda ärtmix, pepparrot, majonnäs och gräddfil, salt och peppar. Bred blandningen över bröden. Mosa laxen med en gaffel och lägg ovanpå ärtpurén. Lägg på de sista brödskivorna.

4
Garnering: Vispa crème fraichen tjock med elvisp. Blanda crème fraiche och majonnäs bred runt om och ovanpå tårtan. Tryck fast skivad gurka på kanterna. Lägg salladsblad uppe på tårtan och runt om. Garnera med lax, räkor, äggklyftor, citronskivor och dill.

Scroll to Top