RECEPT FRÅN HJ

Smörgåstårta i vårlig skrud

Inspirerade av vårens spirande och skira grönska bjuder vi på en vårlig smörgåstårta med ärtskott, solrosskott, rädisor, gurka, dill och sparris…

Foto: Karin Mönefors

Okänd
8 portioner

Du behöver

  • 9 skiva landgångsbröd
  • Laxfyllning:

  • gurka
  • 2 st hårdkokta ägg
  • 200 g kallrökt lax
  • 1.5 dl crème fraîche
  • 125 g färskost
  • salt peppar
  • Räkfyllning:

  • 500 g räkor med skal
  • sockerärter ca 60 g
  • 2 dl crème fraîche
  • 0.5 dl majonnäs
  • 2 msk hackad dill
  • salt peppar
  • Garnera med:

  • 250 g grön sparris
  • 500 g räkor med skal
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • 1 st citron gärna ekologisk
  • salt peppar
  • 100 g ärtskott
  • 100 g solrosskott
  • 0.5 st citron
  • dill
  • 1 st rädisor knippe

Gör så här

1
Kantskär brödskivorna runt om. Skär dem så att de blir ca 22 cm långa. Lägg tre skivor bredvid varandra till en kvadrat på ett fat.
2
Laxfyllning: Kärna ur och tärna gurkan. Skala och tärna äggen. Hacka laxen. Vispa crème fraichen tjock och blanda med färskosten. Salta och peppra. Bred fyllningen på brödskivorna. Täck med tre brödskivor som läggs tvärs över fyllningen och det första lagret av bröd.
3
Räkfyllning: Skala och hacka räkorna. Förväll sockerärterna i lättsaltat vatten, 2 minuter. Spola dem i kallt vatten. Strimla sockerärterna. Vispa crème fraichen tjock och blanda med ma-jonnäs, räkor, sockerärter och dill. Salt och peppra. Bred fyllningen på brödskivorna. Täck med resterande brödskivor, som läggs tvärs över fyllningen och det föregående lagret av bröd.
4
Garnering: Förväll sparrisen i lättsaltat vatten, 2 minuter. Spola i kallt vatten. Skala räkorna. Vispa grädden tjock och blanda med färskosten. Skölj citronen noga och riv skalet. Smaka av med citronskal, salt och peppar. Bred grädden runt hela tårtan. Tryck fast ärtskott runt kanterna. Garnera tårtan med solrosskott, sparrisknoppar, citronskivor i fjärdedelar, skalade räkor och dill. Skölj, ansa och dela rädisorna och lägg runt om på fatet.

Recept