Smördegsinbakad lax

Du behöver 250 g smördeg kyld 125 g färskost t ex Cantadou 500 g laxfilé i tunna skivor salt peppar 1 st citron rivet skal...

Du behöver

  • 250 g smördeg kyld
  • 125 g färskost t ex Cantadou
  • 500 g laxfilé i tunna skivor
  • salt peppar
  • 1 st citron rivet skal
  • 1 dl purjolök fint skuren
  • 1 dl dill timjan, persilja, basilika, hackad

Pensling:

1 st ägg vispat
2 msk sesamfrön

Sås:

2 dl crème fraîche
3 msk pepparrot riven
1 tsk honung
salt peppar

Ugn: 200°

Det här behövs till 4–6 port:

Gör så här

1
Rulla ut smördegen. Bred färskosten längs med smördegsplattans mitt, en ca 1 dm bred remsa. Lämna 2 cm i kanterna utan ost.

2
Lägg laxskivorna ovanpå, lite omlott, men inte ända ut i kanten. Salta och peppra. Strö över rivet citronskal, purjolök och kryddgrönt.

3
Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg. Rulla ihop från långsidan. Tryck till med en gaffel på båda kortsidorna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

4
Skär små snitt med en vass kniv lite lätt på smördegen. Pensla den med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, 25–30 minuter.

5
Blanda crème fraiche med pepparrot och honung. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till laxen.

Scroll to Top