Du behöver
- 250 g smördeg kyld
- 125 g färskost t ex Cantadou
- 500 g laxfilé i tunna skivor
- salt peppar
- 1 st citron rivet skal
- 1 dl purjolök fint skuren
- 1 dl dill timjan, persilja, basilika, hackad
Pensling:
1 st ägg vispat
2 msk sesamfrön
Sås:
2 dl crème fraîche
3 msk pepparrot riven
1 tsk honung
salt peppar
Ugn: 200°
Det här behövs till 4–6 port:
Gör så här
1
Rulla ut smördegen. Bred färskosten längs med smördegsplattans mitt, en ca 1 dm bred remsa. Lämna 2 cm i kanterna utan ost.
2
Lägg laxskivorna ovanpå, lite omlott, men inte ända ut i kanten. Salta och peppra. Strö över rivet citronskal, purjolök och kryddgrönt.
3
Pensla kanterna på smördegen med uppvispat ägg. Rulla ihop från långsidan. Tryck till med en gaffel på båda kortsidorna. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
4
Skär små snitt med en vass kniv lite lätt på smördegen. Pensla den med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i mitten av ugnen, 25–30 minuter.
5
Blanda crème fraiche med pepparrot och honung. Smaka av med salt och peppar. Servera såsen till laxen.