Semmelfläta med mandelfyllning

Den här formen på semla är i och för sig inte ny på något vis, men vi tycker den är så väldigt, väldigt fin. Känner du inte för att äta din semla i flätform, går det lika bra att göra bullar!

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 75 g smör
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kardemumma malen
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk bakpulver
  • vetemjöl ca 9 dl

Pensling:

ägg

Fyllning:

1.5 dl sötmandel
1.5 dl strösocker
0.75 dl mjölk
4 dl vispgrädde
florsocker

Ugn: 225°

2 flätor eller 1 fläta och 8 bullar

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37°. Häll mjölken över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Klicka i rumsvarmt smör. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i tre bitar. Rulla

2
ut bitarna i längder som är 35 cm.

3
Fläta ihop tre längder till en fläta. Gör antingen två flätor av degen eller gör en fläta och bullar av resten. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta, 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda flätorna i nedre delen av ugnen, ca 15 minuter. Bullarna gräddas mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt svalna under bakduk.

4
Fyllning: Mal mandeln, gärna i matberedare. Tillsätt socker och späd med mjölk. Skär försiktigt av ett lock på längderna och gröp ur lite av inkråmet.

5
Blanda inkråmet med mandeln och lägg fyllningen i längderna. Vispa grädden och bred eller spritsa ut på längderna. Lägg på locket och sikta över florsocker. Skär för-siktigt i skivor med vass kniv.


Kommentar:
Vi har både jäst och bakpulver i degen för att få en extra luftigt och fluffigt resultat.

Scroll to Top