Du behöver
- 25 g jäst för söta degar
- 2.5 dl mjölk
- 0.5 dl strösocker
- 3.5 dl vetemjöl
Efter första jäsningen:
75 g smör
0.75 dl strösocker
1 tsk kardemumma
1 st ägg
0.5 tsk salt
4 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Fyllning 1:
200 g sötmandel
1 dl strösocker
1 dl florsocker
3 msk vatten
Servera med:
2 dl vispgrädde
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och mjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin till en väldigt kletig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Efter första jäsningen: Rör ihop rumsvarmt smör, socker och kardemumma, och rör ner i degen tillsammans med ägg, salt och mjöl. Arbeta degen väl 10 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt, 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 19 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter. Låt svalna.
Fyllning: Skålla och skala mandlarna. Mixa dem fint i matberedare eller mal dem på mandelkvarn. Mixa dem eller blanda dem med florsocker. Späd med vatten till en fin konsistens.
Servering: Skär av ett lock på bullarna. Gröp ur lite av inkråmet i bullarna med en gaffel och blanda inkråmet med mandelfyllningen. Fördela i bullarna. Vispa grädden och spritsa på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker.
Fyllning 2:
(När du inte hinner mala mandeln)
Till 19 semlor: Riv 300 g mandelmassa och blanda med inkråmet från bullarna och 1 dl mjölk. Smaka av och tillsätt eventuellt lite mer florsocker.