Saftig laxpaj

Laxpaj är gott och alltid lika populärt.

Du behöver

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

1 pkt bladspenat djupfryst
300 g laxfilé färsk
4 st ägg
4 dl mjölk
1 tsk salt
2 dl riven ost

Sås:

1 dl lätt crème fraiche
50 g stenbitsrom

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Nagga bottnen och sätt en remsa aluminiumfolie runtom kanten. Ställ pajskalet kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.

4
Tina spenaten och krama ur den mesta vätskan. Skär laxen i ca 3 cm stora tärningar. Lägg spenaten i botten på det förgräddade pajskalet och lägg laxen över.

5
Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och salt. Häll det över laxen.

6
Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter eller tills äggstanningen har stannat och det hela har fin färg.

7
Rör samman crème fraiche med stenbitsrom och bjud pajen tillsammans med sås och en sallad.

Scroll to Top