Du behöver
- 50 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 2 st saffran kuvert
- 1 st sockerbit
- 0.5 tsk salt
- 1 dl socker
- 12 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 dl pinjenötter
Vid servering:
florsocker
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
2
Stöt saffran med en sockerbit i en mortel. Tillsätt saffran, salt, socker och det mesta av mjölet till degspadet. Arbeta degen väl tills den släpper skålen. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
3
Fyllning: Rör ihop rumstempererat smör, socker och vaniljsocker.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta och bred på fyllning. Strö över hackad choklad och pinjenötter.
5
Vik degen dubbel och skär den i 1 1/2 cm breda remsor. Sno runt varje remsa till en knut och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
6
Grädda i 10–12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.