Du behöver
- 1 g saffran 2 kuvert
- 1 st sockerbit
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 1.5 dl vit sirap eller strösocker
- 1 st ägg
- 200 g smör
- 15 dl vetemjöl
Fyllning:
200 g smör
3 msk kanel
1 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
Pensling:
ägg
Garnera med:
3 msk vatten
2 msk ljus sirap
0.5 dl strösocker
1 msk stött kardemumma
Ugn: 225°
Gör så här
Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken med saffran till 37°. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp
Tillsätt salt, sirap, ägg, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt, 1 1/2 timme.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, kanel, socker och kardemumma.
Efter första jäsningen dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 55×30 cm och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 24 bitar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta, 30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter.
Garnering: Blanda vatten och sirap och pensla de nygräddade bullarna. Strö över socker blandat med kardemumma.