RECEPT FRÅN HJ

Saffransbullar med kanel och kardemumma

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
48 stycken

Du behöver

  • 1 g saffran 2 kuvert
  • 1 st sockerbit
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl vit sirap eller strösocker
  • 1 st ägg
  • 200 g smör
  • 15 dl vetemjöl
  • Fyllning:

  • 200 g smör
  • 3 msk kanel
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma
  • Pensling:

  • ägg
  • Garnera med:

  • 3 msk vatten
  • 2 msk ljus sirap
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 msk stött kardemumma
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Stöt saffranet med en sockerbit i en mortel. Värm mjölken med saffran till 37°. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen lösts upp

2

Tillsätt salt, sirap, ägg, rumsvarmt smör i bitar och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills degen är smidig. Låt jäsa övertäckt, 1 1/2 timme.

3

Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör, kanel, socker och kardemumma.

4

Efter första jäsningen dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta som är 55x30 cm och bred på fyllning. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 24 bitar.

5

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta, 30 minuter.

6

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ca 10 minuter.

7

Garnering: Blanda vatten och sirap och pensla de nygräddade bullarna. Strö över socker blandat med kardemumma.


Recept