RECEPT FRÅN HJ

Rotfruktssallad med kantareller och rensteksröra

Så här års är naturen som ett enda stort skafferi. Bjud på en varm, rustik och mättande höstsallad.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl matvete
  • 1 msk grönsaksfond
  • 4 dl vatten
  • 1 kg rotfrukter t ex morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot, rödbetor
  • 2 st rödlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk rosmarin hackad
  • salt och peppar
  • 1 l färska kantareller
  • smör
  • påse babyspenat 65 g
  • Garnera med:

  • prästost
  • Ugn: 225°

    Rensteksröra:

  • 100 g rökt renstek i tunna skivor
  • 200 g färskost Philadelphiaost
  • 125 g kesella
  • 2 tsk riven pepparrot
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • salt
  • nymald peppar

Gör så här

1

Koka matvetet under lock i fond och vattnet. Häll av överblivet kokvatten och låt ånga av.

2

Tvätta rotfrukterna rena, skala rotselleri och kålrot. Skär i mindre bitar. Skala och klyfta lökarna. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper, lägg rödbetorna för sig. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar.

3

Rosta mitt i ugnen tills rotfrukterna är mjuka, 25–30 minuter. Rör om någon gång under tiden.

4

Ansa och dela kantarellerna i bitar. Mjukstek kantarellerna i smör. Krydda med salt och peppar.

5

Blanda matvete, rostade rotfrukter, kantareller och spenat. Strö över rikligt med hyvlad ost.

6

Röran: Finhacka köttet och blanda med färskost, kesella, pepparot och gräslök. Smaka av med salt och peppar.


Recept