Rotfruktsgratäng med kassler

Mycket av vinterns härliga rotfrukter blandar vi här med lite kassler, vars sälta bryter fint mot rotfrukternas lilla sötma.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 200 g kassler benfri
  • 6 st potatis medelstora
  • 2 st palsternackor
  • 2 st morötter
  • 1 st persilja bunt
  • 1 tsk potatismjöl
  • salt och peppar
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 1.5 dl mjölk
  • smör eller margarin

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Skär kasslern i små tärningar. Fräs löken mjuk och glansig i lite matfett. Tillsätt kasslern och låt den fräsa med några minuter.

2
Skala och strimla potatis, morötter och palsternackor. Klipp persiljan.

3
Varva kasslerfräset med de olika rotfrukterna samt persilja, potatismjöl, salt och peppar i en smord eldfast form.

4
Rör samman matlagningsgrädden med mjölk. Häll det över rotfrukterna. Klicka lite margarin över. Grädda mitt i ugnen ca 50­-60 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Den färdiga gratängen bjuder jag direkt ur formen. Bröd och smör är gott till.

Scroll to Top