Rostbröd i form

Ett formbröd med linfrö och solroskärnor som passar extra bra att rosta. Frys in i skivor och rosta sedan direkt från frysen!

Du behöver

  • 0.5 dl linfrö
  • 0.5 dl vatten
  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 2.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl solroskärnor
  • 0.5 dl vetekli
  • 13 dl vetemjöl

Pensla med:

1 st ägg
solroskärnor

Ugn: 225°

Gör så här

1

Koka upp linfröna i den första mängden vatten under lock. Ta från värmen och låt smöret smälta i fröblandningen.

2

Häll över fröblandningen i en bunke och blanda ut med vatten och mjölk. Rör i jästen tills den lösts upp.

3

Häll i salt, solroskärnor, vetekli och vetemjöl och arbete ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt i 50 minuter.

4

Smörj 2 avlånga 1 ½-litersformar. Arbeta ihop degen i degbunken. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel, där den kortaste sidan är lika lång som bakformarnas längd. Rulla ihop degen från kortsidan som en rulltårta. Lägg den med skarven neråt i formen. Låt bröden jäsa under bakduk i 30–40 minuter.

5

Sätt på ugnen. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över solroskärnor. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

6

Tippa ut bröden på ett galler och låt svalna under bakduk.

Scroll to Top