Du behöver
- 1 kg rostbiff ca
- smör
- salt
- 0.75 tsk grovstötta pepparkorn
- 2 tsk grovstött rosépeppar
Tapenade:
1.5 dl kärnfria kalamataoliver
2 st vitlöksklyftor
3 st sardellfiléer
2 msk kapris
1 msk färsk timjan
0.25 st citron pressad saft
2 msk olivolja
nymald peppar
150 g coctailtomater
Garnera med:
citron
rucola
Ugn: 150°
Gör så här
Kött: Bryn köttet i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med salt och de båda pepparsorterna. Lägg över i en ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del.
Stek mitt i ugnen tills termometern visar på 56 grader, för rosa kött. Låt köttet kallna under folie och förvara sedan i kylen fram till servering.
Skär upp köttet i tunna skivor vid servering och lägg upp på ett fat. Fördela tapenaden över. Garnera med citron och rucola.
Tapenade: Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda med citronsaft, olivolja och peppar. Vänd ner klyftade tomater vid servering.
Genom att steka rostbiffen på låg temperatur får du saftigt kött. Tapenade, den klassiska provensalska olivröran, är i originalet en mixad puré. Men om man hackar den för hand blir den både vackrare och man får ”lite mer att bita i”. Receptet går bra att dubbla eller laga i större satser.