RECEPT FRÅN HJ

Rostbiff med grov tapenade

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg rostbiff ca
  • smör
  • salt
  • 0.75 tsk grovstötta pepparkorn
  • 2 tsk grovstött rosépeppar
  • Tapenade:

  • 1.5 dl kärnfria kalamataoliver
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 st sardellfiléer
  • 2 msk kapris
  • 1 msk färsk timjan
  • 0.25 st citron pressad saft
  • 2 msk olivolja
  • nymald peppar
  • 150 g coctailtomater
  • Garnera med:

  • citron
  • rucola
  • Ugn: 150°

Gör så här

1

Kött: Bryn köttet i smör i en stekpanna. Gnid in köttet med salt och de båda pepparsorterna. Lägg över i en ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del.

2

Stek mitt i ugnen tills termometern visar på 56 grader, för rosa kött. Låt köttet kallna under folie och förvara sedan i kylen fram till servering.

3

Skär upp köttet i tunna skivor vid servering och lägg upp på ett fat. Fördela tapenaden över. Garnera med citron och rucola.

4

Tapenade: Hacka oliver, vitlök, sardeller, kapris och timjan för hand. Blanda med citronsaft, olivolja och peppar. Vänd ner klyftade tomater vid servering.


Kommentar:
Genom att steka rostbiffen på låg temperatur får du saftigt kött. Tapenade, den klassiska provensalska olivröran, är i originalet en mixad puré. Men om man hackar den för hand blir den både vackrare och man får ”lite mer att bita i”. Receptet går bra att dubbla eller laga i större satser.

Recept