RECEPT FRÅN HJ

Rostade morötter med fagiolatosås

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 2 st knippen morötter späda, ca 1 kg
  • 2.5 msk olivolja
  • flingsalt och nymald peppar
  • 3 msk repade timjanblad
  • Sås:

  • 1 burk vita bönor cannellini eller små vita, ca 400 g
  • 3 msk kapris
  • 3 st sardellfiléer
  • 2 msk pressad citron
  • 2 st äggulor
  • 1 dl olivolja
  • salt och nymald peppar
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Börja med såsen: Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa ihop bönor, kapris, sardeller och citronsaft med mixerstav i en hög skål. Rör i äggulorna.

2

Tillsätt oljan droppvis under mixningens gång. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i kylen.

3

Skrapa morötterna rena, dela på längden om de är lite grövre. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja.

4

Rosta morötterna nätt och jämnt mjuka mitt i ugnen, 15– 20 minuter. Blanda med salt, peppar och timjan. Servera med såsen.


Kommentar:
Fagiolatosås är ”kusin” till den mer berömda tonnatosåsen, men görs på bönor istället för tonfisk. Den lite salta såsen passar utmärkt till rostade morötter som har en naturlig sötma.

Recept