Rimbobullar

Läckra bullar som kan frysas både gräddade och ogräddade.

Foto: Hans-Ove Ohlsson

Okänd
25 stycken
8 röstande.

Du behöver

  • 25 gram jäst
  • 2 deciliter kall mjölk
  • 200 gram smör eller margarin
  • 2 matskedar socker
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • vetemjöl ca 6 dl
  • Fyllning:

  • 75 gram smör eller margarin
  • 2 matskedar socker
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • Pensling och garnering:

  • ägg uppvispat
  • 1 deciliter florsocker
  • 1 matsked vatten
  • Ugn: 250 °

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig.
2
Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman det till en smidig deg.
3
Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40x40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8x8 cm.
4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar.
5
Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar.
6
Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter. Låt bullarna kallna utan bakduk.
7
Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Recept