RECEPT FRÅN HJ

Provencalsk aprikosmarmelad med lavendel

Av .

Okänd
6 deciliter

Du behöver

  • 1 st citron stor
  • 500 g aprikoser
  • 400 g syltsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker äkta
  • 4.5 st lavendelblommor

Gör så här

1

Skär bort allt skal från citronen. Skär fruktköttet i bitar och plocka bort eventuella kärnor. Kärna ur aprikoserna och skär i bitar.

2

Blanda allt fruktkött med syltsocker och vaniljsocker i en gryta och låt stå i 30 minuter så att frukten saftar sig lite. Dela lavendelblommorna i mindre klasar och röd ner i grytan.

3

Koka upp och låt koka kraftigt i 7–8 minuter under omrörning. Tag grytan från värmen. Skumma marmeladen väl.

4

Häll upp marmeladen i varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara mörkt och svalt, då håller marmeladen i upp till ett år.


Kommentar:
Imponera med en hemkokt marmelad på frukostbordet! Den här ljuvliga varianten är även god till ostbrickan på kvällen. Kan dessutom bli en trevlig gåbortspresent.

Recept