RECEPT FRÅN HJ

Potatisgratäng med spenat och blåmögelost

Den här gratängen får extra god smak av spenat och blåmögelost. De flesta blåmögelostar görs på komjölk. Men i en gratäng som serveras till lammkött så passar den smakrika franska blåmögelosten Roquefort, som tillverkas av fårmjölk, väldigt bra.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 1 styck gul lök stor
  • 3 stycken vitlöksklyftor
  • smör
  • 250 gram babyspenat
  • 1 kilo mjölig potatis
  • 1.5 kryddmått malen muskot
  • 150 gram blåmögelost
  • 2 deciliter vispgrädde
  • 1 deciliter mjölk
  • flingsalt
  • 1.5 deciliter riven ost
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken. Stek löken ett par minuter i en stekpanna med smör. Blanda i vitlök och spenat och fräs runt någon minut, precis så att spenaten sjunker ihop. Låt svalna.

2

Skala potatisen och skiva den tunt, gärna i matberedare.

3

Blanda potatis, spenat, muskot, smulad blåmögelost, grädde, salt och peppar i en stor bunke. Det är enklast att använda händerna. Häll över blandningen i en ugnsform. Strö över den rivna osten. Grädda mitt i ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, ca 45 minuter.


Recept