Plommonparfait

På hösten dignar träden av stora, söta plommon i lysande färger. När du ätit dig mätt på de färska, så prova den här ljuvliga desserten!

Du behöver

  • 500 g plommon
  • 1.5 dl vatten
  • 2.5 dl socker
  • 4 st äggvitor stora
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 msk apelsinlikör

Garnering:

fingerkex
plommon citronmeliss

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Koka vatten och socker i en kastrull. Låt det koka på svag värme under omrörning då och då tills du kan göra en kula av massan i kallt vatten.

2
Vispa äggvitorna till hårt skum.

3
Häll sockerlagen direkt från värmen ner i äggskummet under fortsatt kraftig vispning. Fortsätt att vispa tills det blir en fluffig och svällande marängmassa.

4
Skålla skala och kärna ur plommonen.

5
Lägg plommonen i en kastrull och låt dem koka tills de mosar sig. Häll plommonmassan i en mixer eller matberedare och kör till en slät smet.

6
Vispa grädden till skum. Vänd ner den i marängmassan tillsammans med likören. Rör till sist ner plommonmassan.

7
Häll smeten i en form med löstagbar kant eller i portionsformar. Ställ formen/formarna i frysen och låt parfaiten frysa ca 4 timmar eller över natten.

8
Stjälp upp parfaiten och garnera som på bilden.


Kommentar:
Tycker du att parfaiten ser färglös ut, kan du droppa i några droppar röd karamellfärg.

Scroll to Top