Du behöver
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk strösocker
100 g smör
1 msk vatten
Fyllning:
12 st plommon
1.5 msk potatismjöl
0.75 dl muscovadorörsocker mörkt
0.5 tsk stött kardemumma
2 krm muskotnöt riven
Garnera med:
florsocker
Servera med:
vaniljglass eller vaniljsås
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Blanda mjöl, socker och smör i bitar, i skålen till matberedaren. Tillsätt vatten och mixa ihop till en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse i kylen, ca 30 minuter.
Fyllning: Kärna ur och skär plommonen i tunna klyftor. Blanda potatismjöl, muscovadorörsocker, kardemumma och muskot i en plastpåse. Tillsätt plommonklyftorna och skaka om.
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rundel, ca 30 cm diameter. För försiktigt över papperet med degen till plåten. Placera plommonklyftorna i mitten av pajdegen. Vik över, ca 5 cm av kanten. Det får inte gå hål i degen, då rinner frukt-saften ut.
Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt pajen svalna, strö över florsocker, skär i bitar och servera med god vaniljglass eller vaniljsås.