RECEPT FRÅN HJ

Plommonpaj med vaniljglass

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
9 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 msk vatten
  • Fyllning:

  • 12 st plommon
  • 1.5 msk potatismjöl
  • 0.75 dl muscovadorörsocker mörkt
  • 0.5 tsk stött kardemumma
  • 2 krm muskotnöt riven
  • Garnera med:

  • florsocker
  • Servera med:

  • vaniljglass eller vaniljsås
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Blanda mjöl, socker och smör i bitar, i skålen till matberedaren. Tillsätt vatten och mixa ihop till en degboll. Ta upp degen och lägg i en plastpåse i kylen, ca 30 minuter.

2

Fyllning: Kärna ur och skär plommonen i tunna klyftor. Blanda potatismjöl, muscovadorörsocker, kardemumma och muskot i en plastpåse. Tillsätt plommonklyftorna och skaka om.

3

Kavla ut degen på ett bakplåtspapper till en rundel, ca 30 cm diameter. För försiktigt över papperet med degen till plåten. Placera plommonklyftorna i mitten av pajdegen. Vik över, ca 5 cm av kanten. Det får inte gå hål i degen, då rinner frukt-saften ut.

4

Grädda i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Låt pajen svalna, strö över florsocker, skär i bitar och servera med god vaniljglass eller vaniljsås.


Recept // Fler plommonrecept