Plommonmarmelad med ingefära och mandel

Du behöver 2 kg plommon 0.5 dl vatten 1 st vaniljstång 2 st lime rivet skal och pressad saft 2 msk ingefära färsk riven 1...

Du behöver

  • 2 kg plommon
  • 0.5 dl vatten
  • 1 st vaniljstång
  • 2 st lime rivet skal och pressad saft
  • 2 msk ingefära färsk riven
  • 1 kg strösocker
  • 75 g mandel skållad

1 sats

Gör så här

1
Skölj, halvera och kärna ur plommonen. Lägg plommonen i en gryta och tillsätt vattnet.

2
Dela och snitta upp vaniljstången. Blanda limeskal- och saft, ingefära och vaniljstång med plommonen.

3
Värm först under lock på svag värme tills plommonen vätskar sig. Koka sedan utan lock på medelvärme i 30–40 minuter.

4
Tillsätt sockret lite i taget, och fortsätt koka i ca 20 minuter. Skumma.

5
Häll lite marmelad på ett kallt fat. Dra med en sked igenom marmeladen. Om marmeladen inte flyter ihop är den klar, koka annars några minuter till. Låt marmeladen stå 15 minuter vid sidan av plattan. Tillsätt mandeln. Häll upp i varma rengjorda burkar.

Scroll to Top