RECEPT FRÅN HJ

Plommonfocaccia med fetaost och rosmarin

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
1 styck

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk flingsalt
  • olivolja
  • 12.5 dl vetemjöl
  • 6 st plommon ca
  • 150 g fetaost
  • färsk rosmarin
  • 2.5 tsk flingsalt
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, 2 msk olivolja och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en lös deg.

2

Smörj en bunke med olivolja och lägg ner den färdigknådade degen. Tänk på att bunken ska vara stor, degen ska kunna jäsa till dubbel storlek. Täck över med platsfolie och ställ bunken i kylskåpet 8–12 timmar.

3

Dela, kärna ur och klyfta plommonen. Bryt osten i små bitar.

4

Ta ut degen från kylskåpet. Häll ut den i en långpanna med bakplåtspapper och tryck ut den med mjölad hand. Tryck ner plommonklyftor och ost. Gör hål i degen med fingrarna och ringla över 3 msk olivolja. Tryck ner rosmarin. Strö på flingsalt.

5

Låt brödet jäsa utan duk cirka 30 minuter.

6

Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter. Servera brödet nygräddat.


Kommentar:
Att bjuda på nygräddat bröd är inga problem när man låter degen kalljäsa. Gör degen på morgonen, låt den jäsa i kylen över dagen, och lagom tills gästerna kommer, sätter du in brödet i ugnen. Och så här i skördetid är det bara att passa på att njuta av höstfrukter, toppa brödet med plommon som är väldigt gott tillsammans med fetaostens sträva och salta smak.

Recept