Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- 0.5 dl vispgrädde
- 2 st ägg
- 175 g smör
- 1 tsk salt
- 1 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 11 dl vetemjöl
Fyllning:
70 g pistaschmandel
150 g mandelmassa
150 g smör
1 msk vaniljsocker
0.5 dl strösocker
Pensling:
ägg
Glasyr:
3 dl florsocker
5 tsk vatten
Ugn: 250°
30 bullar
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och grädde till 37°, och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör i klickar, salt, socker, bakpulver och mjöl. Arbeta degen väl i maskin, 10 minuter. Täck skålen med plastfolie och låt den vila i kylen, 30 minuter.
2
Fyllning: Mixa pistaschmandeln och blanda med riven mandelmassa och rumsvarmt smör. Fortsätt mixa till en slät fyllning. Blanda i vaniljsocker och strösocker.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, 40×24 cm. Skär ut rutor som är 8×8 cm. Lägg en klick fyllning på varje och vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lät jäsa övertäckta, 1 timme.
4
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter. Låt bullarna svalna.
5
Glasyr: Blanda florsocker och vatten och glasera bullarna.