Piccata Milanese med fläskfilé

Den här läckra italienska rätten har blivit jättepopulär i Sverige också. I Italien görs den med kalvfilé men vi använder fläskfilé som är lättare att få tag i och kostar lite mindre.

Du behöver

  • 500 g fläskfilé
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 2 msk vatten
  • 1.5 dl parmesanost nyriven
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 krm peppar

Tomatsås:

40 g rökt sidfläsk
0.5 st gul lök
0.5 tsk basilika
0.5 msk vetemjöl
1 st lagerblad
1 st burk krossade tomater
0.5 dl vatten
salt peppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Börja med såsen. Skala och finhacka löken. Skär fläsket i fina strimlor. Fräs fläsk, lök och basilika i lite matolja tills löken är mjuk och glansig.

2
Strö över mjölet och rör om. Tillsätt lagerblad, tomatkross och vatten. Låt såsen puttra på svag värme under lock ca 20 minuter. Rör då och då i den under koktiden. Smaka av med salt och peppar.

3
Putsa filén fri från fett och hinnor. Skär den i 8 lika stora bitar. Lägg dem på en skärbräda och platta till dem med en biffplattare eller en tjockbottnad kastrull till tunna biffar.

4
Lägg vetemjölet på en tallrik. Vispa upp äggen tillsammans med vatten. Tillsätt nyriven parmesanost, salt och peppar. Vänd först köttskivorna i mjölet, sedan i äggröran. Bryn lite matfett i en inte för varm stekpanna och stek det panerade köttet genast, ca 1 1/2-2 minuter per sida. Stek i omgångar. Bjud köttet tillsammans med såsen, kokt pasta eller kokt ris och grönsallad.

Scroll to Top