RECEPT FRÅN HJ

Pestobakad lax med getostyoghurt

Världens mest praktiska bjudrätt, bara att sätta in i ugnen. Till laxen passar en god getostyoghurt bra, liksom ugnsrostad färskpotatis och en grönsallad.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg laxfilé av mittbiten, jämntjock
  • salt
  • nymald peppar
  • Tomatpesto, ca 2 sl:

  • 15 st soltorkade tomater i olja
  • 0.5 st chilifrukt
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl parmesanost riven
  • 0.75 dl olivolja
  • salt
  • nymald peppar
  • Getostyoghurt, 4 dl:

  • 200 g getost
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk olivolja
  • 1.5 tsk stött rosépeppar
  • 0.5 st citron rivet skal
  • salt
  • nymald peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Tomatpesto: Dela tomaterna i bitar. Kärna ur och hacka chilin. Hacka vitlök och strimla basilikan. Mixa alltihop med parmesanosten och oljan. Smaka av med salt och nymald peppar.

2

Lägg laxen i en ugnsfast form eller på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och peppar och bred på tomatpeston.

3

Baka mitt i ugnen cirka 20 minuter. Servera med getostyoghurt.

4

Getostyoghurt: Mixa ost, yoghurt och olja. Blanda i rosépeppar, citronskal, salt och peppar.


Recept // Fler laxfilérecept