RECEPT FRÅN HJ

Påskens bästa laxcheesecake

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

    Botten:

  • 250 g kavring
  • 100 g smör
  • Fyllning:

  • 4 st gelatinblad
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 0.5 dl hackad gräslök
  • 0.5 dl hackad dill
  • 200 g varmrökt lax
  • 1 msk pressad citronsaft
  • salt och peppar
  • Garnera med:

  • 150 g kallrökt lax
  • 0.5 st citron
  • 2 st ägg
  • dill

Gör så här

1

Mixa brödet till fina smulor i en matberedare. Smält smöret och blanda med smulorna. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 24 cm i diameter och tryck ut smulorna i formen en bit upp på kanten. Ställ kallt att stelna.

2

Fyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Blanda samman crème fraiche, gräddfil, gräslök och dill.

3

Rensa laxen från skinn och ben och mosa köttet väl. Blanda ner i smeten och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

4

Ta upp gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ner dem i smeten. Häll smeten över bottnen. Släta till och ställ kallt i 4 timmar.

5

Lossa runt kanten med en kniv och dekorera med lax, 2 kokta ägg i klyftor, citron och dill.


Kommentar:
Varmrökt lax blandar sig bra med crème fraiche och gräddfil och ger mycket smak. Kallrökt lax är fin till garnering. Receptet är beräknat till 10-12 bitar.

Recept