RECEPT FRÅN HJ

Päronpaj med mandelkräm

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 3.5 st päron
  • 6 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 st citron saften av
  • Pajdeg:

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 100 g smör
  • ägg
  • Mandelkräm:

  • 150 g sötmandel
  • 3 st bittermandlar
  • 100 g smör
  • 1.5 dl florsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk sötmandel flisad
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala päronen och dela dem i halvor. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Koka upp vatten, socker och citronsaft och koka päronen mjuka i lagen, ca 15 minuter.

2

Pajdeg: Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara sidor, 23 cm i diameter. Ställ formen kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

3

Mandelkräm: Skålla och skala sötmandeln. Mal all mandel, går bra i matberedare. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt potatismjöl, grädde och mald mandel.

4

Bred ut mandelkrämen i pajskalet. Lägg på avrunna päron med kupiga sidan upp. Strö över flisad mandel och grädda i 30 minuter.


Recept