Päronpaj med mandelkräm

Du behöver 3.5 st päron 6 dl vatten 2 dl strösocker 0,5 st citron saften av Pajdeg: 2.5 dl vetemjöl 1 msk strösocker 100 g...

Du behöver

  • 3.5 st päron
  • 6 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 st citron saften av

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
100 g smör
ägg

Mandelkräm:

150 g sötmandel
3 st bittermandlar
100 g smör
1.5 dl florsocker
1 msk potatismjöl
1 dl vispgrädde
2 msk sötmandel flisad

Ugn: 200°

Gör så här

1

Skala päronen och dela dem i halvor. Gröp ur kärnhuset med en tesked. Koka upp vatten, socker och citronsaft och koka päronen mjuka i lagen, ca 15 minuter.

2

Pajdeg: Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbara sidor, 23 cm i diameter. Ställ formen kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

3

Mandelkräm: Skålla och skala sötmandeln. Mal all mandel, går bra i matberedare. Rör rumsvarmt smör och socker smidigt, gärna i matberedare. Tillsätt potatismjöl, grädde och mald mandel.

4

Bred ut mandelkrämen i pajskalet. Lägg på avrunna päron med kupiga sidan upp. Strö över flisad mandel och grädda i 30 minuter.

Scroll to Top