Du behöver
- 5 st päron saftiga
- 2 msk pressad citronsaft
- 1 st vaniljstång
- 3.5 dl syltsocker
- 2 msk päronkonjak Xanté, går att utesluta
Gör så här
1
Skala, dela, kärna ur och skär päronen i bitar. Lägg dem i en gryta med citronsaften och koka upp under omrörning tills frukten saftar sig. Låt koka 10 minuter.
2
Tillsätt snittad vaniljstång och syltsocker. Koka kraftigt 5 minuter. Ta upp vaniljstången och grovmixa marmeladen med mixerstav. Kontrollera att marmeladen är lagom fast med marmeladprov (se ruta). Smaksätt med päronkonjak och lägg tillbaka vaniljstången. Ös upp i varm burk och låt marmeladen svalna. Servera till skorpor eller kex.
Är man få i hushållet går det inte åt så mycket marmelad. Av bara fem päron kan man göra denna vackra marmelad som ger en lyxig känsla åt frukosten i några veckor. Servera med kex eller skorpor!