RECEPT FRÅN HJ

Parmesanbakad hasselbackspotatis med rosmarinolja

I originalet strös ströbröd på potatisen, men här har vi valt parmesanost. Pricken över i är en kryddolja, men om man ska servera potatisen tillsammans med annan sås passar det bäst att enbart toppa potatisen med parmesanost.

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 800 g potatis jämnstor fast
  • 50 g smör
  • salt
  • 4 msk riven parmesanost
  • Rosmarinolja:

  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • flingsalt
  • 4 msk olivolja
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Tvätta potatisarna och torka dem torra. Lägg potatisarna på en träslev och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisarna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper.

2

Smält smöret. Pensla potatisen med drygt hälften av smöret och salta försiktigt.

3

Baka mitt i ugnen, ca 35 minuter. Ta ut och pensla potatisarna med resten av smöret och strö på ost. Fortsätt baka tills potatisen har fin färg, ca 10 minuter.

4

Rosmarinolja: Stöt rosmarin, hackad vitlök och lite salt i en mortel. Blanda i olivolja. Ringla rosmarinoljan över potatisen vid servering.


Recept