Parmesanbakad hasselbackspotatis med rosmarinolja

I originalet strös ströbröd på potatisen, men här har vi valt parmesanost. Pricken över i är en kryddolja, men om man ska servera potatisen tillsammans med annan sås passar det bäst att enbart toppa potatisen med parmesanost.

4 portioner

Du behöver

  • 800 g potatis, jämnstor, fast
  • 50 g smör
  • salt
  • 4 msk riven parmesanost

Rosmarinolja:

2 msk hackad färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
flingsalt
4 msk olivolja

Ugn: 200°

Gör så här

1

Tvätta potatisarna och torka dem torra. Lägg potatisarna på en träslev och skär dem i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg potatisarna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper.

2

Smält smöret. Pensla potatisen med drygt hälften av smöret och salta försiktigt.

3

Baka mitt i ugnen, ca 35 minuter. Ta ut och pensla potatisarna med resten av smöret och strö på ost. Fortsätt baka tills potatisen har fin färg, ca 10 minuter.

4

Rosmarinolja: Stöt rosmarin, hackad vitlök och lite salt i en mortel. Blanda i olivolja. Ringla rosmarinoljan över potatisen vid servering.

Scroll to Top