Paj med gravad lax och ärtröra

Du behöver Pajdeg: 4 dl vetemjöl 150 g smör 1 msk kallt vatten Fyllning: 1 st purjolök 2 msk smör 200 g gravad lax 2...

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:

1 st purjolök
2 msk smör
200 g gravad lax
2 dl riven ost smakrik

Äggstanning:

4 st ägg
2 dl crème fraîche
1,5 dl mjölk
salt, peppar
0,5 dl dill

Ärtröra:

3 dl gröna ärter
1 dl crème fraîche
1 msk pressad citronsaft
salt, peppar

Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång form, 20×30 cm. Nagga degen och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2

Fyllning: Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strimla laxen och lägg i pajskalet. Strö på osten.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt, peppar och dill och häll i pajformen. Grädd tills äggstanningen stelnat, ca 40 minuter.

4

Ärtröra: Koka ärterna i 2 minuter och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Mixa ärter och crème fraiche, och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Scroll to Top