RECEPT FRÅN HJ

Paj med gravad lax och ärtröra

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
6 portioner
0 röstande.

Du behöver

    Pajdeg:

  • 4 deciliter vetemjöl
  • 150 gram smör
  • 1 matsked kallt vatten
  • Fyllning:

  • 1 styck purjolök
  • 2 matskedar smör
  • 200 gram gravad lax
  • 2 deciliter riven ost smakrik
  • Äggstanning:

  • 4 stycken ägg
  • 2 deciliter crème fraîche
  • 1,5 deciliter mjölk
  • salt, peppar
  • 0,5 deciliter dill
  • Ärtröra:

  • 3 deciliter gröna ärter
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 1 matsked pressad citronsaft
  • salt, peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång form, 20x30 cm. Nagga degen och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

2

Fyllning: Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strimla laxen och lägg i pajskalet. Strö på osten.

3

Äggstanning: Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt, peppar och dill och häll i pajformen. Grädd tills äggstanningen stelnat, ca 40 minuter.

4

Ärtröra: Koka ärterna i 2 minuter och spola dem i kallt vatten. Låt rinna av väl. Mixa ärter och crème fraiche, och smaka av med citronsaft, salt och peppar.


Recept