RECEPT FRÅN HJ

Oxfilé med potatiskaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 600 g oxfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • Örtsmör:

  • 150 g smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 msk hackad timjan
  • 0.5 st citron rivet skal
  • Potatiskaka:

  • 700 g potatis
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 st ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk smör
  • Tomatsallad:

  • 300 g tomater gärna olika färger
  • 2 st avokador
  • 1 st rödlök
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Gör så här

1

Örtsmör: Mixa rumsvarmt smör, riven vitlök, örter och citronskal. Linda in smöret i plastfolie och lägg i frysen.

2

Potatiskaka: Skala och riv potatisen grovt. Pressa ut vätskan. Blanda potatis, mjöl, ägg, salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek potatisen till en kaka på medelvärme, ca 10 minuter. Vänd och stek andra sidan tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

3

Skär köttet i fyra bitar. Salta och peppra. Stek köttet i en stekpanna med smör ett par minuter per sida. Använd gärna en köttermometer och vid 58° är köttet rosa.

4

Tomatsallad: Skär tomater och avokado i bitar. Skala och skiva löken. Blanda tomater, avokado och lök. Vispa ihop vinäger, olja, senap, honung, salt och peppar och blanda med salladen. Vid servering: Riv smöret över köttet.


Recept