RECEPT FRÅN HJ

Oxfilé med potatiskaka

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
4 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 600 gram oxfilé
  • salt och peppar
  • 2 matskedar smör
  • Örtsmör:

  • 150 gram smör
  • 1 styck vitlöksklyfta
  • 1 deciliter hackad persilja
  • 2 matskedar hackad timjan
  • 0.5 stycken citron rivet skal
  • Potatiskaka:

  • 700 gram potatis
  • 2 matskedar vetemjöl
  • 2 stycken ägg
  • salt och peppar
  • 2 matskedar smör
  • Tomatsallad:

  • 300 gram tomater gärna olika färger
  • 2 stycken avokador
  • 1 styck rödlök
  • 1 matsked rödvinsvinäger
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 tesked dijonsenap
  • 1 tesked honung
  • salt och peppar

Gör så här

1

Örtsmör: Mixa rumsvarmt smör, riven vitlök, örter och citronskal. Linda in smöret i plastfolie och lägg i frysen.

2

Potatiskaka: Skala och riv potatisen grovt. Pressa ut vätskan. Blanda potatis, mjöl, ägg, salt och peppar. Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek potatisen till en kaka på medelvärme, ca 10 minuter. Vänd och stek andra sidan tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

3

Skär köttet i fyra bitar. Salta och peppra. Stek köttet i en stekpanna med smör ett par minuter per sida. Använd gärna en köttermometer och vid 58° är köttet rosa.

4

Tomatsallad: Skär tomater och avokado i bitar. Skala och skiva löken. Blanda tomater, avokado och lök. Vispa ihop vinäger, olja, senap, honung, salt och peppar och blanda med salladen. Vid servering: Riv smöret över köttet.


Recept