Du behöver
- 600 g fläskfilé
- 1 msk färsk oregano
- 1 msk färsk basilika
- 1 msk sirap
- 1 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 1 st vitlöksklyfta
Gratäng:
600 g rödbetor gärna olika sorter
2 msk färsk oregano
1 msk honung
salt peppar
140 g ädelost
0.5 dl valnötter
Ugn: 150°/225°
Gör så här
1
Putsa köttet och lägg det i en plastpåse tillsammans med oregano, basilika, sirap, salt, olja och pressad vitlök och låt marinera i kylen ett par timmar.
2
Ta upp köttet och torka av det. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg köttet i en ugnsfast form och ringla marinaden över köttet. Tillaga klart i ugnen på 150°, tills innertemperaturen är 70°. Låt köttet vila inlindat i bakplåtspapper, 10 minuter.
3
Gratäng: Tvätta rödbetorna och koka dem mjuka, ca 30 minuter. Skala dem under rinnande vatten. Klyfta rödbetorna och lägg i en smord ugnsfast form. Strö över oregano, honung, salt och peppar. Smula över osten och strö på valnötter. Gratinera på 225° tills osten fått fin färg, ca 10 minuter. Skiva köttet och häll skyn som bildats i pappret över köttet.