Du behöver
- 1 kg högrev benfri
- nötkött eller bog av
- 3 msk smör
- 2 dl vatten
- salt svartpeppar
- 2 st gula lökar i klyftor
- 375 g tomater krossade, Mutti
- 2 msk kalvfond konc
- 1 st apelsin rivet skal
- 2 st kanelstänger
- 2 st lagerblad
- 2 st morötter skivade
- 2 st palsternackor skivade
- 0.5 st rotselleri i bitar
Garnera med:
1 st apelsin hinnfria klyftor
1.5 dl oliver svarta med kärnor
persilja
Det här behövs till 6-8 port:
Gör så här
1
Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Bryn tärningarna i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta och skölj ur stekpannan med lite vatten. Häll skyn i grytan. Salta och peppra.
2
Tillsätt lök, tomater, kalvfond, apelsinskal, kanel, lagerblad och hälften av morötterna, palsternackan och sellerin. Lägg på ett lock och låt grytan sjuda ca 1 timme på svag värme. Rör om då och då. Känn efter att köttet är mört.
3
Tillsätt resten av rotfrukterna och låt dem koka med, ca 10 minuter. Smaka av grytan och garnera den med apelsinklyftor, oliver och persilja. Servera med kokt potatis och/eller bröd.