Nötköttsgryta med apelsin och kanel

Mustig gryta som är både praktisk och god bjudmat.

Du behöver

  • 1 kg högrev benfri
  • nötkött eller bog av
  • 3 msk smör
  • 2 dl vatten
  • salt svartpeppar
  • 2 st gula lökar i klyftor
  • 375 g tomater krossade, Mutti
  • 2 msk kalvfond konc
  • 1 st apelsin rivet skal
  • 2 st kanelstänger
  • 2 st lagerblad
  • 2 st morötter skivade
  • 2 st palsternackor skivade
  • 0.5 st rotselleri i bitar

Garnera med:

1 st apelsin hinnfria klyftor
1.5 dl oliver svarta med kärnor
persilja

Det här behövs till 6-8 port:

Gör så här

1
Skär köttet i 3 cm stora tärningar. Bryn tärningarna i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en gryta och skölj ur stekpannan med lite vatten. Häll skyn i grytan. Salta och peppra.

2
Tillsätt lök, tomater, kalvfond, apelsinskal, kanel, lagerblad och hälften av morötterna, palsternackan och sellerin. Lägg på ett lock och låt grytan sjuda ca 1 timme på svag värme. Rör om då och då. Känn efter att köttet är mört.

3
Tillsätt resten av rotfrukterna och låt dem koka med, ca 10 minuter. Smaka av grytan och garnera den med apelsinklyftor, oliver och persilja. Servera med kokt potatis och/eller bröd.

Scroll to Top