RECEPT FRÅN HJ

Chili con carne

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
6 portioner

Du behöver

  • 1 kg högrev benfri
  • 175 g rökt sidfläsk i bit
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda paprikor
  • smör
  • salt
  • 3 msk chilipulver
  • 1 krm kanel
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk oregano
  • 1 st porter flaska
  • 1 msk inlagd jalapeño hackad, valfritt

Gör så här

1

Skär köttet i bitar, 3x3 centimeter. Strimla fläsket. Skala och hacka lök och vitlök. Skär paprikan i små tärningar.

2

Bryn köttet i smör i en stekpanna. Krydda med salt och ställ åt sidan.

3

Fräs fläsk, lök, vitlök och paprika i smör i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt kryddorna och låt fräsa med en liten stund. Blanda i köttet.

4

Häll på porter och eventuellt lite vatten, vätskan ska täcka kött och grönsaker.

5

Koka grytan på svag värme under lock cirka 2 timmar. Köttet ska bli väldigt mört, nästan sönderkokt. Rör om då och då.

6

Blanda i jalapeno mot slutet av koktiden, den ger grytan extra sting. Smaka av med salt. Servera med tillbehören.


Kommentar:
En mustig och rykande het chili är perfekt att sätta fram på bordet om man blir många. Och precis som med alla köttgrytor – den blir bara bättre av att lagas någon dag i förväg.

Recept