Moussaka med fetaost

Krämig och smakrik auberginegratäng. Fetaosten ger en väldigt god smak tillsammans med lammfärsen.

4 portioner

Du behöver

  • 1 kg aubergine
  • salt
  • olivolja
  • 2 dl riven parmesanost

Köttfärssås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
500 g lammfärs
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 tärning köttbuljong
1 msk rosmarin
salt
nymald peppar

Ostsås:

75 g smör
0.75 dl vetemjöl
7 dl mjölk
1 krm riven muskot
salt
nymald peppar
200 g fetaost

Ugn: 250°/200°

Gör så här

1

Skär auberginerna i 1/2 centimeter tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en skärbräda och strö över salt. Låt stå 30–40 minuter. Torka av den vätska som bildats.

2

Pensla båda sidor med olivolja. Lägg auberginen på plåtar med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 250 grader, cirka 15 minuter.

3

Köttfärssås: Hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt färs och vitlök och stek den grynig under omrörning.

4

Tillsätt tomater, vatten, buljong och rosmarin. Koka sakta under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud såsen cirka 5 minuter. Rör då och då så det inte bränner. Smaka av med muskot, salt och peppar. Smula ner osten.

6

Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Varva aubergine, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås. Strö på riven parmesanost.

7

Gratinera mitt i ugnen cirka 40 minuter. Låt moussakan vila under folie cirka 10 minuter innan den serveras.


Scroll to Top