RECEPT FRÅN HJ

Moussaka med fetaost

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg aubergine
  • salt
  • olivolja
  • 2 dl riven parmesanost
  • Köttfärssås:

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 500 g lammfärs
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 msk rosmarin
  • salt
  • nymald peppar
  • Ostsås:

  • 75 g smör
  • 0.75 dl vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 1 krm riven muskot
  • salt
  • nymald peppar
  • 200 g fetaost
  • Ugn: 250°/200°

Gör så här

1

Skär auberginerna i 1/2 centimeter tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på en skärbräda och strö över salt. Låt stå 30–40 minuter. Torka av den vätska som bildats.

2

Pensla båda sidor med olivolja. Lägg auberginen på plåtar med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen på 250 grader, cirka 15 minuter.

3

Köttfärssås: Hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt färs och vitlök och stek den grynig under omrörning.

4

Tillsätt tomater, vatten, buljong och rosmarin. Koka sakta under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5

Ostsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud såsen cirka 5 minuter. Rör då och då så det inte bränner. Smaka av med muskot, salt och peppar. Smula ner osten.

6

Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Varva aubergine, köttfärssås och ostsås i en smord ugnsfast form. Avsluta med aubergine och ostsås. Strö på riven parmesanost.

7

Gratinera mitt i ugnen cirka 40 minuter. Låt moussakan vila under folie cirka 10 minuter innan den serveras.


Kommentar:
Krämig och smakrik auberginegratäng som är en av Greklands nationalrätter. Fetaosten ger en väldigt god smak tillsammans med lammfärsen.

Recept