RECEPT FRÅN HJ

Morotsrulle med squashtapenade

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 portioner

Du behöver

    Smet:

  • 50 g smör
  • 1 dl siktat dinkelmjöl
  • 5 dl mjölk
  • 3 st äggulor
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 1 dl finriven morot
  • 3 st äggvitor
  • Fyllning:

  • 500 g squash ca
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • smör
  • 5 st ansjovisfiléer
  • 2 msk kapris
  • 2 msk timjanblad färska
  • 2 tsk citronsaft
  • salt och nymald peppar
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • Gratinera med:

  • 1.5 dl riven Västerbottensost
  • Ugn: 250° & 275°

Gör så här

1

Smeten: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omrörning cirka 5 minuter. Ta från värmen.

2

Rör i gulorna, en i taget, och blanda i bakpulver, salt och morot. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

3

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och drag av pappret som kakan gräddats på. Låt kallna under långpannan.

4

Fyllningen: Fintärna squashen. Hacka löken och vitlöken. Fräs squash och lök på svag värme i smör i cirka 15 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ett par minuter till.

5

Hacka ansjovis och kapris. Blanda i ansjovis, kapris, timjan och citron. Koka ihop någon minut. Salta och peppra. Ta från värmen och låt svalna. Blanda i osten.

6

Fördela fyllningen över bottnen och rulla ihop som en rulltårta med hjälp av pappret. Flytta över rulltårtan till en plåt med bakplåtspapper, med skarven nedåt. Hit går bra att förbereda.

7

Gratinering: Höj ugnsvärmen till 275°. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen tills rullen har fin färg, 6–7 minuter. Låt svalna något och skär eventuellt rullen i 3–4 centimeter breda bitar.


Kommentar:
Matig och smaskig rulltårta med squash, morot och ost. Förbered rulltårtan i god tid och gratinera strax innan den ska serveras. Tapenade är i originalet en sydfransk olivröra som smaksätts med sardeller och kapris. Här får röran ge inspiration till squashfyllningen som smaksätts med kapris, timjan och ansjovis.

Recept