Du behöver
Smet:
50 g smör
1 dl siktat dinkelmjöl
5 dl mjölk
3 st äggulor
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 dl finriven morot
3 st äggvitor
Fyllning:
500 g squash ca
2 st gula lökar
2 st vitlöksklyftor
smör
5 st ansjovisfiléer
2 msk kapris
2 msk timjanblad färska
2 tsk citronsaft
salt och nymald peppar
2 dl riven Västerbottensost
Gratinera med:
1.5 dl riven Västerbottensost
Ugn: 250° & 275°
Gör så här
Smeten: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet och späd med mjölken. Koka på svag värme under omrörning cirka 5 minuter. Ta från värmen.
Rör i gulorna, en i taget, och blanda i bakpulver, salt och morot. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter. Stjälp upp på bakplåtspapper och drag av pappret som kakan gräddats på. Låt kallna under långpannan.
Fyllningen: Fintärna squashen. Hacka löken och vitlöken. Fräs squash och lök på svag värme i smör i cirka 15 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ett par minuter till.
Hacka ansjovis och kapris. Blanda i ansjovis, kapris, timjan och citron. Koka ihop någon minut. Salta och peppra. Ta från värmen och låt svalna. Blanda i osten.
Fördela fyllningen över bottnen och rulla ihop som en rulltårta med hjälp av pappret. Flytta över rulltårtan till en plåt med bakplåtspapper, med skarven nedåt. Hit går bra att förbereda.
Gratinering: Höj ugnsvärmen till 275°. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen tills rullen har fin färg, 6–7 minuter. Låt svalna något och skär eventuellt rullen i 3–4 centimeter breda bitar.
Matig och smaskig rulltårta med squash, morot och ost. Förbered rulltårtan i god tid och gratinera strax innan den ska serveras. Tapenade är i originalet en sydfransk olivröra som smaksätts med sardeller och kapris. Här får röran ge inspiration till squashfyllningen som smaksätts med kapris, timjan och ansjovis.