Morotskaka med limekräm

En saftig och god kaka med morötter, ananaskross och hasselnötter, och på toppen en lite syrlig kräm av lime och kesella

Du behöver

  • 3 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl majsolja eller kallpressad rapsolja
  • 3 dl morötter rivna
  • 1.5 dl krossad ananas avrunnen
  • 1.5 dl hasselnötter hackade
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk kanel

Kräm:

25 g smör
250 g kesella 1%
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st lime rivet skal

Dekoration:

morötter
limeskal

Ugn: 175°

Det här behövs till en kaka ca 25×25 cm:

Gör så här

1
Smörj och bröa en kvadratisk bakform med löstagbar kant, ca 25×25 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja, morötter, ananas, hasselnötter och rör om.

2
Blanda vetemjöl, salt, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en skål och rör sedan ner i smeten.

3
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt den svalna i formen 10 minuter. Lägg över på bakgaller och låt kakan kallna under bakduk. Lägg upp kakan på ett serveringsfat.

4
Smält smöret och låt det svalna. Blanda det med kesella, florsocker, vaniljsocker och limeskal. Låt krämen stå i kylen i 10 minuter. Bred den sedan över den kalla kakan och dekorera med morots- och limeskalsstrimlor. Låt kakan stå i kylen, så att krämen stelnar.


Kommentar:
Skär ev upp kakan i rutor, med önskad storlek, före serveringen.

Scroll to Top