Du behöver
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1.5 dl majsolja eller kallpressad rapsolja
- 3 dl morötter rivna
- 1.5 dl krossad ananas avrunnen
- 1.5 dl hasselnötter hackade
- 4.5 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk kanel
Kräm:
25 g smör
250 g kesella 1%
1.5 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st lime rivet skal
Dekoration:
morötter
limeskal
Ugn: 175°
Det här behövs till en kaka ca 25×25 cm:
Gör så här
1
Smörj och bröa en kvadratisk bakform med löstagbar kant, ca 25×25 cm. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja, morötter, ananas, hasselnötter och rör om.
2
Blanda vetemjöl, salt, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och kanel i en skål och rör sedan ner i smeten.
3
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter. Låt den svalna i formen 10 minuter. Lägg över på bakgaller och låt kakan kallna under bakduk. Lägg upp kakan på ett serveringsfat.
4
Smält smöret och låt det svalna. Blanda det med kesella, florsocker, vaniljsocker och limeskal. Låt krämen stå i kylen i 10 minuter. Bred den sedan över den kalla kakan och dekorera med morots- och limeskalsstrimlor. Låt kakan stå i kylen, så att krämen stelnar.
Skär ev upp kakan i rutor, med önskad storlek, före serveringen.