Morotskaka med aprikoser, kardemumma och ingefära

Den ståtliga orangefärgade morotskakan är fantastiskt god.

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor stötta i mortel
  • 2 tsk färsk ingefära riven
  • 225 g morötter mixade eller finrivna
  • 100 g aprikoser hackade

Glasyr:

2 dl florsocker
2 msk persikolikör eller vatten
6 st aprikoser hackade

Ugn: 175º

Det här behövs:

Gör så här

1
Smörj och bröa en kransform som rymmer ca 2 liter.

2
Smält smöret i en ka-strull och tillsätt mjölken. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Rör ner smör- och mjölkblandningen.

3
Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, stött kardemumma, ingefära, morötter och aprikoser. Rör ner det i smeten.

4
Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen, ca 50 minuter. Låt kakan stå i formen 5 minuter innan den stjälps upp på sockrad bakduk. Blanda florsocker och persikolikör i en bunke till en slät glasyr. Låt kakan kallna och glasera den sedan och strö över hackade aprikoser.

Scroll to Top