RECEPT FRÅN HJ

Mongrobiah eller pärlcouscous

Pärlcouscous eller Moghrabiah, härstammar från Libanon. Pärlcouscous är ”pastaärtor” i pärlstorlek och kan användas som ris och gryn i matiga sallader, men är även ett bra alternativ till pasta. Servera som tillbehör till fisk och kött eller som vegetarisk måltid.

Av .

Okänd
4 portioner

Du behöver

  • 250 g pärlcouscous
  • 1 msk gurkmeja
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 3 st salladslökar
  • 7 st dadlar valfritt
  • 0.5 st citron färskpressad juice
  • salt och peppar

Gör så här

1

Koka upp couscousen enligt anvisningen på paketet, ca 20 minuter. Tillsätt salt och gurkmeja i vattnet.

2

Häll av kokvattnet i ett durkslag och lägg couscousen i kastrullen igen. Blanda med olivolja och smör.

3

Hacka salladslöken.

4

Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt.

5

Blanda samman med salladslök och dadlar och smaka av med salt, peppar och citronjuice. Servera med sallad, morötter, färsk koriander eller mynta.


Kommentar:
Byt gärna ut dadlarna mot torkade aprikoser eller kärnorna från ett färskt granatäpple. Extra smak tillför du genom att blanda couscousen med en god korianderpesto. Rosta 25 g pinjenötterna i en stekpanna. Lägg 2 vitlökskyftor, 1 dl färsk hackad koriander och pinjenötterna i en matberedare eller mixer och kör till en grov blandning. Blanda ner finrivet skal från en apelsin, 2 msk färskpressad citronsaft, 1-2 dl olivolja, en nypa flingsalt och svartpeppar. Blanda väl med couscousen och smaka av.

Recept