RECEPT FRÅN HJ

Mjölksyrade morötter med ingefära och vitlök

Av . Foto: Thomas Carlén

Okänd
2 liter
0 röstande.

Du behöver

  • 1 kilo morötter
  • 5 centimeter ingefära
  • 3 stycken vitlöksklyftor
  • 1 matsked havssalt
  • 1 deciliter vassle från ca 4 dl filmjölk (se nedan hur du gör)
  • Svag saltlag:

  • 1 deciliter vatten
  • 1 kryddmått salt

Gör så här

1

Skölj och borsta morötterna rena i kallt vatten. Riv dem grovt på rivjärn eller i matberedare. Skala och riv ingefära och vitlök.

2

Blanda morötter, ingefära, vitlök och salt i en glasburk. Stompa grönsakerna med en potatisstöt, så att det bildas vätska och packas tätt.

3

Häll vasslen över grönsakerna i burken och lägg på en tyngd, t ex ett glaslock från en mindre glasburk, så att morotsblandningen hålls under vätskeytan. Sätt på lock utan gummiring, så att gasen som bildas kan pysa ut. Låt stå i rumstemperatur (20–22°) i 5–7 dygn. Ställ gärna burken på en bricka.

4

Svag saltlag: Kontrollera att syrningen fortgår, d v s att det bubblar lätt i burken och att det ska kännas en frisk syrlig doft. Om det inte händer något  i burken  är det ofta för kallt i rummet. Ställ burken i en bunke med varmt vatten. Fyll på med svag saltlag, om det är för lite vätska i burken.

5

Efter syrningen: Sätt gummiring på locket och förvara burken i kylen.

6

Så här gör du vassle: Häll filmjölk i en tratt med ett melittafilter, som du ställer i en kanna. Låt stå i kylen och rinna av några timmar. Vätskan som rinner ner i kannan är vassle. Massan som blir kvar i filtret är färskost och den kan du smaksätta med gräslök, vitlök, salt och peppar.


Recept