RECEPT FRÅN HJ

Midsommartårta med jordgubbsmousse

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 st äggulor
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl skållad mald mandel ca 30 g
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 dl mjölk
  • Maräng:

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • Mousse:

  • 250 g jordgubbar
  • 1 dl florsocker
  • 0.5 st citron rivet skal
  • 2 tsk gelatinpulver
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • Garnera med:

  • jordgubbsmousse
  • 10 st jordgubbar ca
  • florsocker
  • citronmeliss
  • violer eventuellt
  • Ugn:175°

Gör så här

1

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 25x35 cm. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en pösig smet. Blanda och tillsätt vetemjöl, mald mandel, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner mjölken. Blanda till en jämn smet och bred ut på bakplåtspappret.

2

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum i en bunke. Tillsätt sockret och vispa ytterligare några minuter. Bred ut marängen på mandelsmeten i formen. Grädda på nedersta falsen av ugnen, tills marängen får lite färg, ca 30 minuter. Lägg kakan med bakplåtspapperet på ett bakgaller och låt kakan kallna utan bakduk.

3

Mousse: Skölj och ta bort blomfästet. Mixa jordgubbar med florsocker och citronskal. Blanda gelatinet i en kopp med 2 msk ljummet vatten, inte kokande, och blanda ner i jordgubbsmixen. Vispa grädden tjock i en bunke och vänd ner i mixen. Låt moussen stå i kylen, ca 30 minuter.

4

Dela kakan på längden och lossa delarna från bakplåtspapperet med en pannkaksspade. Lägg ena halva på serveringsfatet. Bred eller spritsa ut jordgubbsmoussen på ena halvan av kakan och lägg den andra halvan ovanpå. Spritsa resten av moussen till rosor som garnering, toppa med jordgubbar, siktat florsocker, citronmeliss och ev violer.


Kommentar:
Receptet ger 10-12 bitar.

Recept