RECEPT FRÅN HJ

Mexikanska ­albondigas i soppa

Av . Foto: Carin Pålsson

Okänd
6 portioner

Du behöver

    Soppa:

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 200 g morötter tärnade
  • 1 st gul paprika tärnad
  • 1 burk krossade tomater eller 300 gram färska krossade
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk korianderfrön malda
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk chipotlepasta kan utelämnas
  • 1.2 l kycklingfond
  • 0.5 st lime pressad saft
  • Köttbullar:

  • 500 g blandfärs
  • 0.5 dl ris blötlagt i kallt vatten i 10 minuter
  • 0.5 st gul lök hackad
  • 2 st vitlöksklyftor pressad
  • 0.5 st jalapeno finhackad
  • 0.5 kruka färsk mynta finhackad
  • 0.5 kruka färsk koriander finhackad
  • 2 st salladslökar finhackad
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • salt och peppar
  • Servera med

  • 2 st salladslök
  • färsk koriander
  • gräddfil

Gör så här

1

Börja med att blötlägga riset i kallt vatten i 10 minuter. 

2

Fräs lök och vitlök på låg värme i ungefär 2 minuter. Blanda ner oregano, kummin, kanel och koriander. Lägg i morötter, tomater, paprika och chipotlepasta. Sjud i ytterligare 10 minuter på låg värme. Tillsätt fond och krydda med salt och peppar. Tillaga på medelhög värme i ca 20 minuter. 

3

Under tiden soppan kokar, blanda samman ingredienserna till köttbullarna, inklusive riset (utan vattnet). Forma små köttbullar och lägg på bakplåtspapper. 

4

När soppan kokat färdigt, lägg försiktigt i köttbullarna i soppan. Koka i 15 minuter, tills köttbullarna är färdiga. Tillsätt limesaften strax innan servering. Servera med en klick gräddfil, färsk koriander och hackad salladslök. 


Kommentar:
I Mexiko liksom i ­andra spansktalande länder kallas köttbullar för albondigas eller ­albondegas. Här kryddade med spiskummin, rökt paprika, chili och vitlök, serverade i en värmande soppa.

Recept