Mexikanska ­albondigas i soppa

Du behöver Soppa: 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 200 g morötter tärnade 1 st gul paprika tärnad 1 burk krossade tomater eller 300...

Du behöver

Soppa:

1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g morötter tärnade
1 st gul paprika tärnad
1 burk krossade tomater eller 300 gram färska krossade
1 tsk torkad oregano
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrön malda
1 tsk kanel
1 tsk chipotlepasta kan utelämnas
1.2 l kycklingfond
0.5 st lime pressad saft

Köttbullar:

500 g blandfärs
0.5 dl ris blötlagt i kallt vatten i 10 minuter
0.5 st gul lök hackad
2 st vitlöksklyftor pressad
0.5 st jalapeño finhackad
0.5 kruka färsk mynta finhackad
0.5 kruka färsk koriander finhackad
2 st salladslökar finhackad
2 tsk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver
salt och peppar

Servera med

2 st salladslök
färsk koriander
gräddfil

Gör så här

1

Börja med att blötlägga riset i kallt vatten i 10 minuter. 

2

Fräs lök och vitlök på låg värme i ungefär 2 minuter. Blanda ner oregano, kummin, kanel och koriander. Lägg i morötter, tomater, paprika och chipotlepasta. Sjud i ytterligare 10 minuter på låg värme. Tillsätt fond och krydda med salt och peppar. Tillaga på medelhög värme i ca 20 minuter. 

3

Under tiden soppan kokar, blanda samman ingredienserna till köttbullarna, inklusive riset (utan vattnet). Forma små köttbullar och lägg på bakplåtspapper. 

4

När soppan kokat färdigt, lägg försiktigt i köttbullarna i soppan. Koka i 15 minuter, tills köttbullarna är färdiga. Tillsätt limesaften strax innan servering. Servera med en klick gräddfil, färsk koriander och hackad salladslök. 


Kommentar:
I Mexiko liksom i ­andra spansktalande länder kallas köttbullar för albondigas eller ­albondegas. Här kryddade med spiskummin, rökt paprika, chili och vitlök, serverade i en värmande soppa.

Scroll to Top