RECEPT FRÅN HJ

Matjessillpaj

Av . Foto: Ove Lindfors

Okänd
8 bitar

Du behöver

    Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 1.5 dl hackad dill
  • 2 krm salt
  • 75 g kallt smör
  • 1.5 dl kesella
  • 1 st ägg till pensling
  • Fyllning

  • 300 g kokt kall färskpotatis
  • 2 burk burkar hela matjesfiléer
  • 1 st rödlök
  • 200 g philadelphiaost
  • 0.5 dl gräddfil
  • 0.5 msk sillspad
  • 1 dl hackad gräslök
  • nymald vitpeppar
  • 0.5 dl kapris
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Botten: Mixa ihop mjöl, dill, salt och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.

2

Kavla ut degen på mjölat bord till en platta som mäter cirka 30x40 centimeter. Rulla upp degen på kaveln och flytta över den till en plåt med bakplåtspapper. Vik upp en kant runtom och nagga bottnen med en gaffel. Pensla botten och kant med lätt uppvispat ägg.

3

Baka mitt i ugnen cirka 15 minuter. Låt kallna.

4

Fyllning: Dela mindre potatisar på mitten och skär större i skivor. Skär matjessillen i tunna bitar på snedden. Skala och skiva löken tunt.

5

Blanda ihop färskost, gräddfil, sillspad och hälften av gräslöken. Smaka av med peppar. 

6

Vid servering: Bred oströran över bottnen. Stick ner potatisen lite här och var och fördela sillen ovanpå. Strö över lökringar, kapris och resten av gräslöken.


Kommentar:
Det här är midsommar för mig, eller för all del, jag kan nog sträcka mig till vilken sommarlunch eller vickning som helst. Den dillkryddade pajbottnen fylls med en somrig topping av färskpotatis, gräddfil och matjessill. Servera pajen hel så att gästerna själva får skära sin bit.

Recept