Marinerad älggryta

Mustiga smaker hör kulna höstkvällar till. Samla vännerna till en mysig höstmiddag och bjud på den härliga älggrytan.

Du behöver

  • 1.2 kg älgkött eller bog
  • 50 g smör
  • salt och peppar
  • 2 st gula lökar i fyra delar
  • 1 st porter 33 cl
  • 2 msk oxfond konc
  • 2 tsk svampsoja
  • 4 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk redning Maizena
  • salt svartpeppar
  • 10 st plommon färska

Marinad:

2 dl sherry
2 tsk enbär krossade
2 tsk svartpepparkorn krossade
1 tsk timjan

Servera med:

potatis kokt pressad
lingon

Servera med:

brytbönor kokta

Ugn: 175°

Det här behövs till 8 port:

Gör så här

1
Skär köttet i 3–4 centimeterstora tärningar och lägg dem i en stor fryspåse. Tillsätt sherry, enbär, svartpeppar och timjan. Knyt till, lägg i en form och låt ligga i kylen, ca 1 dygn.

2
Häll av marinaden och torka av köttet med hushållspapper. Bryn köttbitarna i omgångar i en stekpanna med smör. Lägg över i en stekgryta och fräs ur stekpannan med 1/2 dl vatten. Slå skyn över köttet i grytan, efter varje stekomgång. Salta och peppra.

3
Tillsätt lök, porter, oxfond och soja, och låt grytan sjuda under lock, ca 1 timme.

4
Skala och skär morot och palsternacka i bitar. Tillsätt dem i grytan när 10 minuter av koktiden återstår.

5
Rör ner crème fraiche och redning när grytan kokat klart och köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.

6
Blanda ner urkärnade plommon och låt grytan koka i ytterligare 3 minuter.

7
Chilitortillas: Mosa rumsvarmt smör med citronsaft, farinsocker och sambal oelek.

8
Bred kryddsmöret över den ena tortillasen. Strö över riven ost och lägg på det andra brödet. Tryck fast det.

9
Stek ca 1 minut på varje sida i lite matfett. Skär i bitar och bjud dem till soppan.

Scroll to Top