RECEPT FRÅN HJ

Mandelfylld briochelängd med glasyr

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
10 bitar

Du behöver

    1 längd (ca 10 bitar)

  • 4 st ägg
  • 0.25 pkt jäst
  • 0.5 dl strösocker
  • 0.5 tsk salt
  • 5.5 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • Fyllning:

  • 50 g mandelmassa
  • 50 g smör
  • hackade pistaschnötter
  • Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • 1 msk mandellikör
  • 1 msk vatten
  • Garnera med:

  • 2 msk hackade pistaschnötter
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Vispa upp äggen i degbunken. Tillsätt smulad jäst, socker, salt, vetemjöl. Arbeta ihop till en deg.

2

Klicka i rumsvarmt smör, lite i taget, och arbeta in det i degen, ca 10 minuter. Degen är lite kladdig. Plasta degbunken och sätt in i kylen, ca 12 timmar.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel, ca 30 x 40 cm.

4

Mixa mandelmassa, rumsvarmt smör och pistaschnötter och bred ut över degen. Rulla ihop degen från kortsidan.

5

Skär ett längsgående snitt rakt igenom degen, men låt den hänga ihop i ena änden. Vrid ut insidan och snurra längderna om varandra. Fäst ändarna under degen. Lägg över i en avlång bakform med bakplåtspapper, som rymmer ca 2 liter. Låt jäsa under bakduk, ca 45 minuter.

6

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna under bakduk. Blanda florsocker, mandellikör och vatten till en slät glasyr och ringla över längden. Strö över hackade pistaschnötter. Låt glasyren stelna. Skär längden i skivor vid serveringen.


Kommentar:
Förbered dagen innan. Degen ska jäsa ca 12 timmar i kylen.

Recept