Mandel- och blåbärsbröd i kruka

Brödet är godast nygräddat och passar lika bra till frukost som till efter-middagsteet, gärna tillsammans med en smakrik getost.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk rörsocker
  • 1 dl blåbär torkade
  • 1 dl mandel
  • 1 dl fint rågmjöl
  • 5 dl vetemjöl

Till gräddning:

1 st ägg
mandel grovhackad

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker, blåbär, mandel och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i cirka 40 minuter.

2
Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela den i 6 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper.

3
Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel.

4
Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Scroll to Top