RECEPT FRÅN HJ

Lökpaj med ansjovis och oliver

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
10 bitar

Du behöver

  • 1 st rulle kyld smördeg 250 g
  • 2 st gula lökar
  • 2 st rödlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar
  • 1 burk ansjovis 125 g
  • 20 st kalamataoliver
  • Pensling:

  • äggula
  • Garnera med:

  • timjan
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Rulla ut smördegen och dela den i två bitar, 12x35 cm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Vik upp kanten lite runt om och pensla med äggula. Nagga bottnarna och grädda i 8 minuter.

2

Skala och skiva löken tunt. Hacka vitlöken. Fräs all lök mjuk i olja i stekpanna. Krydda med salt och peppar.

3

Fördela löken över flarnen och toppa med ansjovis och oliver. Grädda i ca 10 minuter. Strö över timjan och skär upp i bitar.


Kommentar:
En klassisk smakkombination som är mycket populär i södra Frankrike och i italienska Ligurien.

Recept