Du behöver

  • 800 g grytbitar av vilt
  • 2 msk smör
  • 1 msk mjöl
  • 1 msk tomatpuré
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 tsk råströsocker
  • 2 dl rött vin
  • enbär
  • lagerblad
  • 1 st timjankvist
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st morötter
  • 2 dl vatten
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1

Stek köttet i lite smör i en stekpanna tills det fått fin färg runtom. Pudra över mjölet. Lägg över i en tjockbottnad gryta eller gjutjärn.

2

Vispa ur stekpannan med tomatpuré, balsamvinäger och socker. Häll på vinet. Låt puttra i ett par minuter. Häll vätskan över köttet. Lägg i enbär, lagerblad och timjan.

3

Skala och finhacka lök, morötter och rotselleri. Fräs grönsakerna i smör i en stekpanna tills de är mjuka och har fått lite färg. Lägg grönsakerna i grytan och häll i vattnet.

4

Låt puttra sakta i minst 1 timme tills köttet känns mört, men gärna betydligt längre än så, upp till 5–6 timmar på låg temperatur. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Låt grytan koka sakta och länge, det vinner den på! Det går bra att tillaga rätten i en gryta på spisen, i ugnen eller i en croc-pot (slökokare). Jag har provat att låta den puttra i som mest 7 timmar på låg värme (80 grader) och det blev otroligt gott, så var inte rädd för att råka glömma den en stund!

Recept