RECEPT FRÅN HJ

Lingonparfait

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
7 portioner
0 röstande.

Du behöver

  • 2 matskedar socker
  • 0.5 deciliter vatten
  • 2 stycken äggulor
  • 1.5 deciliter lingonsylt med stjärnanis, se recept
  • 1 matsked konjak
  • 2 matskedar glukos
  • 2 deciliter vispgrädde
  • Topping:

  • 1 deciliter lingonsylt
  • Servera med:

  • Mandelflarn se recept

Gör så här

1

Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lyft kastrullen från värmen. Vispa äggulorna i en skål och häll i sockerlagen under kraftig vispning.

2

Häll tillbaka krämen i kastrullen och värm under omrörning på svag värme tills den blir tjock. Häll krämen i skålen och vispa tills den svalnat i kallt vattenbad. Blanda i lingonsylt, ev konjak och glukos.

3

Vispa grädden i en annan skål tills den blir tjock och blanda ner lingonblandningen. Häll blandningen i en avlång bakform, som rymmer ca 1 1/2 liter. Täck över med folie. Ställ in i frysen till följande dag eller minst 6 timmar.

4

Låt parfaiten stå 30 minuter i kylen innan serveringen. Doppa ev formen hastigt i hett vatten innan den stjälps upp på fat. Mixa lingonsylten och ringla över parfaiten. Servera med mandelflarn.


Kommentar:
Det går bra att utesluta konjaken, men den ger en extra god smakbrytning. Tips! Lägg en bit bakplåtspapper i formens botten, så lossar parfaiten lättare.


Recept