RECEPT FRÅN HJ

Lingonpaj med kanderade mandlar

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
9 bitar
0 röstande.

Du behöver

    Pajdeg:

  • 2.75 deciliter vetemjöl
  • 0.5 deciliter rörsocker
  • 1 deciliter mandelmjöl
  • 125 gram smör
  • 1.5 matskedar vatten
  • Fyllning:

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk 397 g
  • 1 deciliter matlagningsgrädde
  • 4 stycken ägg
  • 2 teskedar ingefära riven
  • 3 deciliter lingon
  • Garnera med:

  • kanderade mandlar se recept i kommentarsfältet
  • mynta eller citronmeliss
  • Servera med:

  • 2 deciliter vispgrädde
  • 0.5 teskedar vaniljsocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Pajdeg: Mixa vetemjöl, rörsocker, mandelmjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt vatten och mixa degen till en boll.

2

Tryck ut pajdegen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Plasta formen och ställ i kylen 30 minuter. Nagga pajbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

3

Fyllning: Vispa samman kondenserad mjölk, grädde, ägg och ingefära i en bunke. Blanda ner lingonen och häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 25 minuter. Låt pajen svalna. Servera med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.


Kommentar:
Kanderade mandlar: Smält 1 dl ekologiskt rörsocker i en stekpanna på medelvärme. Rör inte om, utan skaka pannan lätt, så att sockret rör sig runt och smälter jämnt. När allt socker är smält rörs 50 g skållade mandlar ner. Tillsätt 2 tsk smör och rör om tills det smält. Häll upp på ett bakplåtspapper och separera mandlarna med en gaffel. Låt dem kallna. Hacka mandlarna grovt.

Recept