RECEPT FRÅN HJ

Lingonbröd med rågmjöl

Av . Foto: Karin Mönefors

Okänd
2 stycken
0 röstande.

Du behöver

    2 korgbröd:

  • 25 gram jäst
  • 4 deciliter lättmjölk
  • 0.5 deciliter brödsirap eller vanlig sirap
  • 1 matsked salt
  • 3 deciliter lingon eller lingonsylt
  • 1 matsked fänkål stött
  • 1 matsked rapsolja
  • 4 deciliter grovt rågmjöl
  • 9 deciliter vetemjöl ca
  • Ugn: 250° / 180°

Gör så här

1

Rör ut jästen i den kalla mjölken i degbunken till köksmaskinen. Tillsätt sirap, salt, lingon, fänkål, olja och rågmjöl och arbeta i maskinen. Tillsätt vetemjöl lite i taget under gång. Arbeta till en smidig deg, ca 10 minuter. Låt degen jäsa långsamt under bakduk, ca 1 1/2– 2 timmar.

2

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela den i två delar och forma till två limpor. Lägg dem i två avlånga brödkorgar mjölade med rågmjöl. Lägg skarven uppåt och tryck till i mitten på limporna. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

3

Vänd upp limporna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 10 minuter. Snitta dem med en vass kniv. Sätt in dem i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk värmen genast till 180°. Grädda dem ca 45 minuter. Låt limporna svalna på bakgaller under bakduk.


Recept