RECEPT FRÅN HJ

Len moussetårta med passionsfrukt

Av . Foto: Olof Abrahamsson

Okänd
12 bitar

Du behöver

    Botten:

  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • Mousse:

  • 6 st gelatinblad
  • 2 st passionsfrukter
  • 250 g mango fryst, tinad
  • 2 dl passionsfruktjuice
  • 1 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • Gelé:

  • 3 st gelatinblad
  • 4 st passionsfrukter
  • 2 dl passionsfruktjuice
  • Garnera med:

  • hallon
  • physalis
  • passionsfrukt
  • citronmeliss
  • Ugn: 175°

Gör så här

1

Smält smöret. Vispa samman smör och socker. Vispa i äggen. Blanda mjöl, vaniljsocker och kakao och sikta ner i smeten. Rör om tills allt är blandat.

2

Häll smeten i en smord form, 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i 20 minuter och låt svalna.

3

Mousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Pressa fruktköttet genom en sil så kärnorna silas bort. Mixa mangon till puré.

4

Koka upp 1/2 dl av passionsfruktjuicen och florsocker. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma lagen. Rör i resten av juicen, de pressade passionsfruktköttet och mangopurén.

5

Vispa grädden och blanda i passionsfruktslagen. Häll smeten över bottnen och ställ i kyl att stelna i minst 4 timmar.

6

Gelé: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Värm 1/2 dl av passionsfruktsjuicen. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma juicen. Dela och gröp ur passionsfrukterna och rör ner i lagen tillsammans med resten av lagen. Låt svalna och börja stelna lite innan den hälls över moussen. Låt stelna i kyl ett par timmar. Garnera med hallon, physalis, passionsfrukt och citronmeliss.


Kommentar:
Tårtan behöver några timmar i kylskåpet så gör den gärna dagen före. Tårtan är beräknad till 12-14 bitar.

Recept